Laila’s dochter werd voorheen vaak buitengesloten, zowel op school als door de buurtkinderen. Nu ze op de middelbare school zit, is Laila bezorgd. Ze controleert dagelijks of ze wel een leuke dag heeft gehad. Want stel dat het weer gaat gebeuren? 

Ik gun haar meer dan dit

Laila zegt: “Het gaat op zich wel op de middelbare school, maar ze lijkt nergens tussen te passen. Ze neemt bijvoorbeeld nooit iemand mee naar huis. Ik vind het zo zielig voor haar, ik gun haar meer dan dit. Ik ben bang dat ze weer zal worden buitengesloten. Wat er met haar is gebeurd zit nog diep bij mij. Ik voel veel woede.

Onder het mom ‘ik ben gewoon nieuwsgierig’ vraag ik veel. We hebben leuke gesprekken en ze vertelt me alles, maar eigenlijk controleer ik haar gewoon. Gaat er iets niet goed, dan stel ik haar gerust. Ik hoop maar dat ik de goede dingen tegen haar zeg. Dat ik haar niet rem. Dat is waarom ik bij je langs kom. Ik wil niet mijn zorgen op haar projecteren. Het is zo’n lief meisje. Hoe ver moet ik haar sturen? Hoe ver grijp ik in?”

Uiteindelijk hoor je er toch niet bij

In de sessies begint Laila te beseffen dat de pijn en bezorgdheid die ze voelt, over haarzelf gaan. Het heeft te maken met oud verdriet en ‘niet goed genoeg zijn.’ Ze is altijd aan het werk, ook ’s avonds en in het weekend. Maar waarom eigenlijk? En ten koste van wat? Onlangs verzorgde ze een enorm feest voor het hele bedrijf, waar ze zelf niet voor werd uitgenodigd. En dat deed pijn…

“Zie je wel? Uiteindelijk hoor ik er toch niet bij.”

Ik keer de vragen die ze over haar dochter heeft om. Zijn ze zo ook waar?

  • Ik vind het zielig voor mezelf.
  • Ik gun mezelf meer dan dit.
  • Ik hoop dat ik de goede dingen tegen mezelf zeg. 
  • Ik hoop dat ik mezelf niet rem. 
  • Hoe ver moet ik mezelf sturen? 
  • Hoe ver laat ik het komen voor ik ingrijp?

Van bezorgd naar vrij

Na enkele sessies voelt Laila zich lichter, ze heeft er vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt. Ook is ze minder bezorgd. Ze is niet meer zo gefocust op haar dochter maar meer op zichzelf. En vraagt zich vaker af: cijfer ik mezelf weg of doe ik wat ik graag wil? Ook denkt ze na over haar toekomst qua werk. Nu de bezorgdheid is verdwenen, is er weer ruimte voor inspiratie. En dat voelt veel beter.