Ciska heeft een slechte ervaring met de bevalling van haar eerste kindje. Niet alleen duurde het lang, ook de communicatie met het team was belabberd. Ze ziet dan ook als een berg op tegen de bevalling van haar tweede. Naarmate de datum dichterbij komt, wordt ze steeds angstiger.

Ik vertrouw het niet

De angst voor de bevalling zit echt hoog. Ciska is bang voor complicaties en heeft er geen enkel vertrouwen in dat het deze keer wél goed zal gaan.

Wat er in de sessie al snel naar boven komt is ‘geconditioneerd‘. Niet alleen heeft Ciska de negatieve ervaring van de vorige bevalling niet verwerkt, ze is er van overtuigd dat ze nooit meer van deze angst af zal komen.

Blaas maar in het ballonnetje

We gaan eens kijken waar dat gevoel vandaan komt en komen uit op een vroegere ervaring. Ciska was 5 jaar en moest worden geopereerd aan een blindedarmontsteking. Opeens herinnert ze zich het weer!

“De anesthesist zei quasi-blij: blaas maar in het ballonnetje! Dat beeld van het verdovingskapje staat nóg op mijn netvlies”, zegt ze. “Hoe klein ik ook was, ik vertrouwde het zaakje niet. Ik had die man gerust wel door.”

Deze – niet-verwerkte – ervaring heeft alles te maken met het verliezen van controle. Hier komt ook nog eens Ciska’s negatieve ervaring van de eerste bevalling bovenop. Geen wonder dat ze zich nog niet kan ontspannen!

Bij aanvang van de sessie was de angst groot en allesomvattend. Maar waar het in werkelijkheid op neer komt, is dat Ciska het medische team niet vertrouwt.

Controle tijdens de bevalling

In de sessie ruimt Ciska alle negatieve emoties rondom de operatie en bevalling, voor eens en altijd op. Na deze schoonmaak bekijken we hoe het inmiddels staat met ‘de angst’.

Ze zegt; “Kijk, het is nu eenmaal een bevalling en ik kan echt niet zeggen dat ik er zin in heb. Maar die enorme angst is er af!”

Ciska besloot om – samen met haar man – concrete afspraken te maken en op papier te zetten voor het geval ze tijdens de bevalling onverhoopt de controle zou verliezen. Ze besprak ze punt-voor-punt met het medisch team. Dat gaf een goed gevoel.

Inmiddels is Ciska – zonder angst en complicaties – bevallen van een prachtige zoon!