Rebecca is al enige tijd ziek; ze heeft borstkanker. Opeens is er veel angst in haar leven. De angst voor de operaties, bestraling, chemo, de kans op uitzaaiingen, de ondenkbare angst om deze ziekte niet te overleven en haar man en kinderen achter te moeten laten. Het is te veel. Ik kan Rebecca natuurlijk niet beter maken, maar haar wel ondersteunen in deze nare periode.

Mamma met een kort lontje

Rebecca probeert de angst niet te voelen en stopt het diep weg. Met als gevolg dat haar spieren tot het uiterste gespannen staan en haar hart op hol slaat. Ook is ze snel boos, ongeduldig en emotioneel. Logisch! Maar wat ze nog het ergste vindt, is dat ze kortaf is naar de kinderen. Ze is snel boos en voelt zich enorm schuldig dat ze in deze periode van ziekte geen goede moeder kan zijn. Juist nu de kinderen haar zo hard nodig hebben….

Dág schuldgevoel!

We beginnen de sessie met een ronde EFT, om het schuldgevoel ‘geen goede moeder te zijn’ los te laten (meer over de techniek EFT vind je hier). Als we beginnen is het schuldgevoel echt heel ernstig. Na één EFT-ronde is het gevoel gezakt naar ‘draaglijk’ en na twee ronden is het schuldgevoel er al niet meer. Een kwestie van een paar minuten. Zo snel kan het gaan!

Wat zit er in de weg?

We gaan een stapje verder. Hoe wil je je voelen? Nou….. liefdevol. Ik laat Rebecca de zin ‘ik ben een liefdevolle moeder’ uitspreken. Hoe voelt dat? Nee, dat voelt absoluut niet zo. De emoties komen dan ook meteen omhoog. Al snel merken we dat deze zin ook op onbewust niveau niet klopt. Er is nog iets dat Rebecca blokkeert. Maar wat?

Zelfrespect

Achter Rebecca’s spanning en boosheid zit een heleboel weggestopt verdriet. En verlies; ze mist de passie en energie van voor haar ziekte. Als kind maakte ze een nare ervaring mee, die ze nooit heeft verwerkt. Ook toen uitte ze haar verdriet met ongeduld en boosheid. Deze oude pijn komt er in het heden óók nog eens bij.

Ik ben niet om van te houden‘, komt naar boven. Dit was de overtuiging van Rebecca als kind. En een woord. Het is geen ‘respect’, geen ‘zelfrespect’ maar ‘zelfrespectvol‘.

Ik ben om van te houden

In sessie ‘De Grote Schoonmaak’ (onderdeel van de Methode Matheij) laat ik Rebecca haar oude en nieuwe verdriet, haar angst en haar pijn loslaten. Hierbij houdt Rebecca de focus op alle positieve woorden en overtuigingen uit haar sessie: liefde, rust, ‘ik ben om van te houden’ en ‘zelfrespectvol’.

Vervolgens zegt Rebecca nog eens hardop: “Ik ben een liefdevolle moeder”. Deze keer klopt het. Het voelt nu ook écht zo. Opgelucht en zonder schuldgevoel gaat ze naar huis.

Het gaat goed met Rebecca. Dat nare gevoel is tot op de dag van vandaag nooit meer teruggekomen!