Heeft je kind last van allergieën, slaapproblemen, boosheid of faalangst? Dan zou je een ‘helend verhaal’ kunnen proberen. Dit is een op maat geschreven verhaaltje dat het onbewuste van een jong kind aanspreekt. Zo zie je problemen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen!

Wat is een helend verhaal?

Een helend verhaal is een op maat gemaakt verhaaltje. De hoofdfiguur heeft dezelfde problemen als jouw kind, en leert dingen die het vroeger niet kon. Aan het eind van het verhaal zijn natuurlijk alle problemen overwonnen.

Een jong kind identificeert zich sterk met de hoofdpersoon uit het verhaal, en eigent zich onbewust de nieuwe vaardigheden van de held toe.

In een helend verhaal leert een kind het verschil tussen identiteit (ik) en wat zijn of haar lichaam doet (gedrag). ‘Ik ben allergisch’ wordt bijvoorbeeld: ‘ik ben gezond, alleen kan mijn buik niet tegen melk’.

Ook krijgt een kind het besef van tijd, en groei. Want kinderen zijn daar helemaal niet mee bezig, zij leven in het moment. ‘Toen je baby was, kreeg je bultjes van melk. Nu ben je al drie, en is je huidje véél sterker geworden’.

Door ‘helpertjes’ aan het verhaal toe te voegen worden de ‘saboterende delen’ aangesproken. Dit zijn delen uit het onderbewustzijn die graag voor ons willen werken, maar af en toe in de war zijn of ons zelfs gaan tegenwerken.

Lees ook eens de ervaring van deze ouders, waarvan het dochtertje niet in haar eigen bed durfde te slapen.

Hoe schrijf je een helend verhaal?

Eigenlijk kan iedereen een helend verhaal schrijven. Je hoeft alleen de juiste ingrediënten te gebruiken en een kort verhaaltje te bedenken. Creatieve ouders maken er vaak nog mooie illustraties bij ook. Maar dat hoeft niet, kinderen vinden zelfbedachte verhaaltjes sowieso al prachtig.

Gebruik de checklist:

  • Voor wie is het?
  • Hoe oud is het kind?
  • Wat is het probleem of thema?
  • Waar heeft het kind bewondering voor? Bijvoorbeeld: tv-helden, prinsessen en knuffels.
  • Welke behoeften heeft het? Bijvoorbeeld: Veiligheid, ontspanning, rust, vertrouwen of  emoties tonen.
  • Is het kind ergens bang voor?
  • Welke activiteiten vindt het kind leuk?
  • Welke bijzondere karaktereigenschappen heeft het kind? Bijvoorbeeld: Energiek, slim, vrolijk, observerend, alert, sociaal.
  • Welke eigenschappen zou het kind méér willen hebben? Wat mag er ontwikkeld worden? Bijvoorbeeld: veiligheid, zelfvertrouwen, je op een andere manier uiten, doorzettingsvermogen.

Ik hoor graag je ervaringen!

Een helend verhaal hoeft helemaal niet lang of perfect te zijn. Het gaat tenslotte om de intentie. Maar als je wilt dat een helend verhaal een kind raakt, zal het jou ook moeten raken.

Heb je zelf wel eens een helend verhaal aan je (klein)kind voorgelezen? En wat gebeurde er toen?