Isis (2 jaar) wil sinds anderhalf jaar niet in haar eigen bed slapen. ’s Avonds lijkt ze wel bezeten. Ze is zó overstuur, dat ze haar ouders en zichzelf bijt, krabt, schopt en slaat. Elke avond smeekt ze of ze in ‘het grote bed’ mag slapen. Bovendien moet één van de ouders altijd naast haar liggen, anders slaapt ze niet in. Het avondritueel – dat fijn en warm zou moeten zijn – is een drama.

Nee! Niet! Mijn! Eigen! Bedje!

De ouders van Isis – die ook nog een pasgeboren baby hebben – zijn kapot, dat begrijp je. Ze hebben zo’n ontzettende behoefte aan rust in huis! Wat is er toch aan de hand? Waarom wil, durft of kan Isis niet in haar eigen bed slapen?

Spiegelen

Samen gaan we op zoek naar het probleem. Isis hoeft niet bij de sessie te zijn.

Wat er in de sessie naar voren komt is onzekerheid van de moeder van Isis. Ze schiet meteen vol; “Het leven heeft een andere wending gekregen”, zegt ze. “Thuismoeder, daar heb ik niet voor gekozen. Het ging te snel. Ik wilde mijn werk weer oppakken. Maar door het werk van mijn man moet ik nu wel thuis blijven, bij de kinderen.” Via een speciale techniek laat ze deze onzekerheid los. Ze vervangt het voor ‘tevreden’ en ‘ontspannen’.

Het volgende dat naar boven komt is onderdrukte emoties van de vader. “Wat ik voel? Frustratie en ergernis”, zegt hij. “We zijn twee jaar verder, en nog steeds is het drama! Ik toon het niet nee. Ik trek me terug. Maar ik voel de frustratie omhoog borrelen. Ook voel ik frustratie op het werk. Wat ik ook probeer, ik heb nooit eens rust. Ik heb zo’n behoefte aan echte RUST!” Ter plekke vervangt hij deze onderdrukte frustratie voor ‘rust’.

Ook Isis heeft in haar jonge leventje onzekerheid gevoeld en emoties onderdrukt. Deze emoties spiegelt ze aan haar vader en moeder, en vice versa.

De onzekerheid ontstond tijdens haar geboorte, toen ze vast zat in het geboortekanaal. Dat was een spannend moment. Voor Isis vervangen we ‘onzekerheid’ voor ‘veiligheid, warmte en liefde’. Het onderdrukken van emoties is een familiepatroon. Namens Isis laten de ouders het los. Ze vervangen het voor’ veiligheid’. Wat Isis mag leren is op een rustige manier haar emoties uiten, en niet via boosheid, smeken, schoppen en slaan.

Het mooiste en fijnste bed van allemaal

Tevreden, rustig, ontspannen, veilig, vol warmte en liefde. Zó willen we dat Isis zicht voelt, als ze naar haar bedje gaat.

Om haar hierbij te ondersteunen stel ik voor om Isis een ‘helend verhaal’ voor te lezen. Dit is een verhaaltje op maat, waarin je de negatieve en positieve emoties uit de sessie kunt verwerken. In een helend verhaal identificeert een jong kind zich met de hoofdpersoon, die natuurlijk precies het probleem overwint, dat het kind zelf ook heeft. Zo help je het onbewuste een beetje.

Mama wil het wel schrijven. Het wordt een verhaal over een prinses die niet in haar eigen bed wil slapen, terwijl zij toch écht het mooiste en fijnste bed van het hele kasteel heeft.

Na een paar weken neem ik weer contact op. Hoe gaat het nu met Isis? Haar ouders kunnen het bijna niet geloven: hun prinses slaapt weer in haar eigen bed!

Help je kind met een helend verhaal

Wil je zelf een helend verhaal schrijven voor een kind met problemen? Hier lees je hoe het precies werkt, en welke ingrediënten je nodig hebt om er één te schrijven.