Misschien herken je het bij jezelf (of een ander): jezelf verliezen in je relatie. Je gaat over je grenzen en zet je gevoelens en behoeftes aan de kant. Als je partner maar blij is!

Pleasen tot je er niet meer bent

Voor veel vrouwen geldt: als het met de ander goed gaat, dan gaat het ook goed met jou.

Natuurlijk willen we allemaal aan bepaalde verwachtingen voldoen en niet teleurstellen. Maar jezelf verantwoordelijk voelen voor het geluk en welzijn van de ander is geen gezonde situatie, en jezelf wegcijferen ook niet.

Zonder jou ben ik niets

Een extreme vorm van afhankelijkheid of codependentie is een onbewust proces. Je hebt het vaak zelf niet in de gaten. Als je geluk hebt wijst iemand je er op, en kun je het veranderen.

Een ‘codependent’ heeft geen gezonde relaties, ook niet met zichzelf. Zij (of hij) voelt geen tot weinig zelfliefde, kan moeilijk grenzen stellen en haar eigenwaarde is volledig afhankelijk van de buitenwereld.

Als iemand positief naar haar is voelt ze zich goed, maar bij negatieve feedback of kritiek voelt ze zich extreem slecht over zichzelf.

Ze kan zich zó aan de ander aanpassen, dat zij zichzelf helemaal verliest. Met als gevolg: lusteloosheid, depressieve gevoelens, woede-aanvallen en/of paniek.

Kom op, wees eens flink!

Codependentie kan ontstaan als ouders niet in de emotionele behoeftes van een kind (kunnen) voorzien.

Bijvoorbeeld door:

  • een psychische aandoening of verslaving, (emotioneel) misbruik
  • ouders die niet met de emoties van hun kind kunnen omgaan
  • ouders die niet met hun eigen emoties kunnen omgaan
  • de emotie van een ouder, die het gezin overheerst
  • een gezin waar niet wordt geleerd om woorden aan emoties te geven
  • het afwijzen van emoties van een kind: ‘wees eens stil’, ‘niet huilen’, ‘stel je niet aan’
  • een gezin waarin het belang van eigenwaarde en goed voor jezelf zorgen niet wordt erkend
  • een opvoeding met geen, of juist te strenge grenzen

Jezelf verliezen om te overleven

Als kind ben je zó afhankelijk van je ouders, dat je om te overleven soms je eigen emoties en behoeftes gewoon maar aan de kant zet. Want stel je voor dat ze je in de steek laten…

Door jezelf te laten samenvallen met de grenzen, gevoelens en behoeftes van je ouders, krijg je toch nog een soort houvast. In elk geval voldoe je aan de behoefte van je ouders. Daar word je nog vaak om gewaardeerd ook.

Zo leer je al jong om je eigen emoties en behoeftes binnen te houden. Een overlevingsmechanisme, dat op volle kracht doorwerkt als je volwassen bent. Tot je er iets aan doet!

Hoe kom je van die afhankelijkheid af?

Ben jij iemand die zich verliest in relaties? Het goede nieuws is dat je aangeleerd gedrag, stapje-voor-stapje ook weer kunt afleren. Maar daar is wel actie en een beetje hulp voor nodig.

Wat je kunt doen is naar een coach of een therapeut gaan, die je inzicht geeft in je gevoel en gedrag. Iemand die je helpt verbinding te maken met al die weggestopte emoties, en je leert hoe je op een gezonde manier je behoeften en grenzen kunt aangeven.

Want dé voorwaarde van een gezonde relatie – met wie dan ook – is toch wel een gezonde relatie met jezelf!?