Lies – de dochter van Nina – stelt zich op als het ultieme slachtoffer. Ze moet om het kleinste dingetje huilen en Nina heeft er genoeg van. Wat is er toch met haar dochter aan de hand? Nina komt langs voor een sessie. Omdat ik handig gebruikmaak van de sterke verbinding tussen moeder en dochter, hoeft Lies er niet eens bij te zijn.

Huiswerk tegen huilen

Of het nu de toon van de zwemleraar is, een kattige opmerking van een vriendinnetje of als ze in haar verwachting wordt teleurgesteld, op alles reageert Lies met huilen. Nina wordt er niet goed van. Lies is al acht, ze is daar nu echt te groot voor geworden!

In de sessie wordt al snel iets duidelijk. De manier waarop informatie bij Lies binnenkomt, werkt niet optimaal. Alsof haar hersenhelften niet goed samenwerken. “Geen probleem”, zeg ik. “Daar zijn eenvoudige oefeningetjes voor.”

Iemand die tijdelijk psychisch niet in evenwicht is – bijvoorbeeld té emotioneel of té rationeel – is over het algemeen motorisch gezien ook niet in balans. Door gerichte spieroefeningen te doen, kun je de hersenhelften activeren.

We vervolgen de sessie. Wat al snel naar boven komt is frustratie. Lies is niet goed in staat haar gevoelens te verwoorden naar haar buitenlandse vader. In een prachtige visualisatie doorbreken we de frustratie tussen Lies en haar vader. Zonder dat één van hen er überhaupt bij is!

Huiswerk voor papa en mama

Er wordt nog meer duidelijk. Voornamelijk opvliegend gedrag of boosheid van anderen, haalt Lies uit balans. Ze kan hier echt niet mee om gaan. Dan vervalt ze in slachtoffergedrag, en gaat ze huilen. Wanneer iemand zich boos tegen Lies gedraagt, verliest ze zichzelf.

Wat Lies nodig heeft om te veranderen, is inzicht in – voor haar – lastige situaties. En het is de bedoeling dat haar ouders haar dat gaan leren. “Hoe dan?”, vraagt Nina. Ik heb geen idee hoe dat moet.”

Stap eens in de schoenen van de ander

“Het is eigenlijk heel eenvoudig”, zeg ik. “Leer haar onderscheidingsvermogen toe te passen: wat is van jou en wat van een ander? De toon waarop iemand iets zegt, heeft niets met haar te maken. Maar alles met het ongeduld, de frustratie en opvliegendheid van de ander”.

Voorbeeld: zwemles

Als de zwemleraar streng praat, of als ze niet mag ‘voorzwemmen’, begint Lies te huilen.

Laat Lies zich in de zwemleraar verplaatsen. Waarom praat hij op een bozige, ongeduldige manier?

  • Hij moet op veel kinderen tegelijk letten.
  • Vandaag heeft hij dezelfde oefening al 10x uitgelegd.
  • Vannacht heeft hij slecht geslapen.
  • Gisteren is zijn hondje ziek geworden.

Stel dat jij de leraar bent, hoe zou jouw toon zijn? Ongeduldig? Geërgerd? Mogen alle kinderen van jou een keer voorzwemmen, of kies je elke week hetzelfde kind?

Als jij niet mag voorzwemmen, betekent het niet dat jij niet goed bent of dat de leraar jou niet leuk vindt. Het betekent alleen dat nu iemand anders aan de beurt is.

Voorbeeld: vriendinnetjes

Als een vriendin een vinnige opmerking maakt of boos kijkt, begint Lies al te huilen. Ook als een vriendinnetje iets anders wil doen dan Lies in haar hoofd heeft, rent ze huilend naar haar moeder.

Verplaats je eens in je vriendin. Ze kijkt boos. Heeft dat met jou te maken of DENK je dat alleen maar?

Heeft ze een reden om boos op jou te zijn?

  • Ja? Dan kun je vragen waarom en er rustig over praten.
  • Nee? Dan heeft het niet met jou te maken (en hoef je dus ook niet te huilen).

Als een vriendin iets anders wil doen dan jij in je hoofd hebt, hoeft het niet te betekenen dat jij stom bent. Het betekent alleen dat de plannen veranderen. Probeer flexibel te zijn.

Je hebt een keuze:

  • Je rent huilend naar mamma. Dan heb je sowieso geen plezier.
  • Je probeert het spel van de ander mee te spelen. Wie weet is het wel ontzettend leuk!

Zelfverzekerd

Sinds de sessie en het ‘huiswerk’ in de weken erna, is Lies echt veranderd. Van een huilerig meisje dat alles op zichzelf betrekt, naar een zelfverzekerde dochter, die zich steeds beter flexibel leert opstellen.

Huilt jouw kind snel als een volwassene met een boze toon praat? Bedenk eens samen een waslijst aan redenen waarom de juf, zwemleraar of oma geërgerd zou kunnen zijn. Hoe gekker hoe beter!