Linda is echt iemand waarvan men zegt; ‘zij is te lief voor deze wereld.’ Ze zorgt graag voor anderen. Als kind al wilde ze verpleegkundige worden, en dat is gelukt. Maar nu zit ze overspannen thuis. Als ze alleen al dénkt aan haar werk, barst ze in huilen uit. Wat is er aan de hand?

Te lief voor deze wereld

Té lief zijn kan voor problemen zorgen. Veel van de vrouwen die ik in mijn praktijk zie, zijn eigenlijk veel te lief. Niet voor zichzelf, altijd voor een ander. Zo ook Linda.

Pas op: valkuil!

Lief en zorgzaam zijn is natuurlijk prachtig. Maar de valkuil is dat je vergeet aandacht aan jezelf te geven.

Op anderen gericht zijn en anderen helpen, komt niet altijd vanuit een positieve drijfveer.

Wanneer je jezelf niet veel waard vindt bijvoorbeeld, hoop je onbewust – door anderen te helpen – de waardering, bevestiging en liefde te krijgen, waar je zelf zo naar verlangt.

Ook opvoeding speelt een rol. ‘Voor een ander klaar staan’ is Linda met de paplepel ingegoten. Dat doe je gewoon, zonder te zeuren. Net als haar moeder, tantes en zussen.

We beginnen de eerste sessie met het invullen van een eenvoudig schema, waarin je in ziet wanneer een kwaliteit, een valkuil wordt en wat de uitdaging is om niet in die valkuil te stappen.

te-lief-kwadrant

Leer je valkuilen kennen.

Zo wil ik niet zijn

Als we in het schema bij de uitdaging voor Linda komen, kijk ze me verschrikt aan.

‘Mezelf op de eerste plaats zetten? Dat ga ik echt niet doen! Dat druist in tegen alles waar ik voor sta. Dat vind ik echt heel egoïstisch. Ik hou niet van egoïstische mensen.’

‘Het laatste dat je wilt zijn is egoïstisch, hard en onverschillig,’ leg ik uit. ‘Maar van mensen die goed zijn in grenzen aangeven, kun jij juist heel wat leren. En zij van jou. Nu zorg je voor iedereen, behalve voor jezelf. Daarom voel je je zo belabberd. Jezelf op de eerste plaats zetten betekent niet dat je een egoïst bent, maar dat je jezelf liefhebt. Het is zelfs beter voor de mensen om je heen. Pas als je jezelf liefde, waardering en aandacht geeft, heb je het van een ander niet nodig, en kun je het in veelvoud aan anderen geven.’

Ben je wel lief voor jezelf?

Linda is nog niet overtuigd. ‘Dus het is beter voor anderen als ik mezelf op de eerste plaats zet?’

‘Juist. Net als in het vliegtuig wanneer de druk wegvalt. Eerst geef je jezelf zuurstof, en daarna pas je kind. Zo werkt het ook met energie. Als je eerst jezelf oplaadt, kun je je energie daarna aan anderen geven. Als je alles weggeeft zonder jezelf op te laden, blijf je als een uitgelubberd ballonnetje achter – zoals jij je nu voelt – en heb je überhaupt geen energie te geven!’

Wanneer helpen, bemoeien wordt

Als we verder praten over het schema met de valkuilen en uitdagingen, ziet Linda zelf ook wel in dat iedereen helpen – vooral ongevraagd – kan omslaan in ‘bemoederen’ of zelfs ‘bemoeien.’

‘Als jij altijd alles voor de ander opknapt, belet je die ander om zelf ervaring op te doen, en daarvan te groeien,’ zeg ik. ‘De ander waardeert jouw ongevraagde hulp vaak niet eens. Terwijl jij die waardering wél hoopt te krijgen. Dat doet verdriet.’

Dat gevoel herkent Linda wel. Zo had ze het nog nooit bekeken.

Hoe gaat het nu met Linda?

Na enkele sessies is Linda – nog steeds lief en behulpzaam – weer aan het werk. Ze is gestopt met iedereen op de been houden, ten koste van zichzelf.

Voortaan benadert ze andermans ‘problemen’ als een ervaring voor de ander om van te leren. Ze beseft dat zij niet alles hoeft op te lossen, en schiet niet meer ongevraagd te hulp.

Ook oefent ze volop met haar grenzen aanvoelen en ‘nee’ zeggen. De tijd die ze over heeft, besteedt ze aan zichzelf. Het schuldgevoel dat ze daarbij had, ruimde ze op in ‘De Grote Schoonmaak‘, een sessie waarin je korte metten maakt met de ballast uit je verleden.

In korte tijd zie ik Linda transformeren van een overspannen verpleegkundige, naar een krachtige en energieke vrouw.

Voortaan is ze zorgzaam voor zichzelf én voor anderen.

Precies de balans die ze nodig heeft!