Carlo voelt zich al een tijdje niet zichzelf. Ook op het werk loopt hij op zijn tenen. “Het is net of er een waas over me heen ligt”, zegt hij. “Ik ben nerveus en chaotisch. Bang dat ik elk moment een paniekaanval krijg. Hoe kom ik daar van af?”

Angst voor de angst

Carlo’s eerste paniekaanval was werkgerelateerd. De overplaatsing naar een andere locatie gaf meer stress dan hij had gedacht. Wat in eerste instantie een goede stap leek, viel hem uiteindelijk vies tegen.

Carlo was alleen thuis toen hij werd overvallen door negatieve gedachten over zijn werk. Hij begon te hyperventileren en dacht dat hij nooit alleen uit die paniekaanval zou komen. Gelukkig kwam zijn partner thuis, die hem weer een beetje rustig kreeg.

“Ik zal toch geen hartaanval hebben?”

Als je eenmaal een paniekaanval hebt gehad, ben je vaak bang om er weer één te krijgen. Het voelt ook doodeng; je hart zit in je keel, je handen tintelen en je wordt duizelig. Uit voorzorg blijf je maar thuis, bang dat de volgende paniekaanval je overvalt. Het is een vicieuze cirkel. De ‘angst voor de angst’ zorgt er voor dat de volgende paniekaanval zich inderdaad aandient.

Om de cirkel van angst en paniek te doorbreken zet ik EFT (Emotional Freedom Techniques) in. Dit is een krachtige techniek die goed werkt om emotionele problemen, indringende ervaringen en trauma los te laten. Mensen vergelijken EFT ook wel met EMDR. Een bijkomend voordeel van EFT is dat je ook inzicht krijgt in je emoties en je gedrag. Want waar ben je eigenlijk bang voor? Wie ben je als je niet meer angstig bent? Verschuil je je achter je angst en zo ja, voor wat?

“Ik durf niet te douchen”

Als Carlo ’s ochtends wakker wordt begint het gepieker meteen. Zijn ademhaling schiet omhoog. Hij durft niet eens te douchen, bang om weer een paniekaanval te krijgen. Om deze cirkel te doorbreken werken we aan alle signalen vóór de paniekaanval. We behandelen alle emoties, fysieke sensaties en ervaringen die er aan ten grondslag kunnen liggen. Carlo leert meteen hoe het EFT-protocol werkt en kan voortaan zelf zorgen dat hij rustig wordt, voor hij gaat douchen.

Van paniek naar ontspanning

Na één EFT-sessie is Carlo’s paniek al gezakt van een 9 op de weegschaal (bijna ondraaglijk) naar een 1 (ik voel nog heel weinig). Ook op zijn werk kan hij meer ontspannen. Hij is echt aanwezig en voelt dat hij steviger in zijn schoenen staat.

Zo snel kan het dus gaan!