Je kent het wel. Iemand zegt iets tegen je dat je niet leuk vindt. Je voelt je boos, verdrietig of verontwaardigd. Vaak hou je je gevoelens voor je (op je werk bijvoorbeeld). Maar vaak genoeg geef je een nijdige sneer terug. Meestal is het een geliefde die het moet ontgelden. Hoe dan ook; het zit je niet lekker. Voor het slapen gaan lig je te piekeren; “had ik nu maar dit of dat gezegd.” Met de sandwich-methode reageer je voortaan assertief.

Assertief (maar rustig) reageren doe je met de sandwich-methode

Misschien ken je hem van een training op je werk; de sandwich-methode. Met deze methode kun je een vervelende boodschap op een aangename manier brengen. Alleen maar negatieve feedback is voor een ontvanger namelijk niet fijn, verbeterpunten tussen twee positieve statements komen veel beter aan. Daar kan iemand ook echt wat mee.

Zo maak je de sandwich:

 1. Start met een sneetje positieve feedback
 2. Leg daar een laagje negatieve feedback op
 3. Dek af met nog een sneetje positieve feedback

Dat is alles.

NB: Let op dat de sandwich-methode geen kunstje wordt, en de ontvanger zich bij jouw eerste positieve zin al afvraagt: “waar blijft die kritiek?”

Eerste hulp bij emoties

Een spin-off van bovengenoemde sandwich-methode kun je inzetten bij emoties. Wanneer je voelt dat je nijdig, verdrietig of niet gezien wordt, om maar wat te noemen. Ook deze methode werkt in laagjes. Zo kun je assertief reageren, zonder te ontploffen of je emoties te onderdrukken.

Hij gaat zo:

 1. Ik zie/merk/hoor/voel dat je …. herken je dit?
 2. Dit geeft mij het gevoel dat…. is dit wat je wilt?
 3. Wat ik liever zou willen is…

Een voorbeeld uit mijn praktijk:

Mijn moeder voelt zich al snel slachtoffer en dat vind ik moeilijk te accepteren. Zoals laatst. Ik vertelde haar iets persoonlijks dat me dwars zat en daar ging ze weer: “weet je dan niet hoe vreselijk dit voor mij is?” Ik ergerde me, maar om de lieve vrede te bewaren hield ik me in. Zoals altijd nam mijn moeder het gesprek over en bleef ik met een rotgevoel achter. Mijn energielevel was weer eens tot het nulpunt gedaald. Het liefst ga ik er niet meer heen.

Wat had mijn cliënt ook tegen zijn moeder kunnen zeggen?

 1. Mam, ik merk dat je ergens verdrietig/ontevreden/boos over bent. Het zit je zo dwars dat je er over wilt vertellen. Herken je dit?
 2. Dat geeft mij het gevoel dat ik mijn verhaal niet kan doen, terwijl ik je juist iets over mezelf wilde vertellen. Is dat wat je wilt?
 3. Wat ik graag zou willen is dat je naar me luistert.

Meestal heeft de ‘boosdoener’ zijn of haar gedrag niet eens in de gaten – het is gewoon een patroon – en reageren ze op de eerste vraag al met: “Nee joh, dat is helemaal niet mijn bedoeling!”

Nog een voorbeeld:

Je bent aan het praten en een kind kletst dwars door je verhaal. In plaats van nijdig “STIL NOU EENS EVEN!” te roepen, zeg je rustig:

 1. Ik ben aan het praten en jij praat er doorheen.
 2. Op deze manier kan ik mijn verhaal toch niet vertellen?
 3. Wat ik graag zou willen is dat je naar me luistert, dan luister ik zometeen naar jou, oké? 

Of deze:

Jij bent de enige thuis die opruimt. In elk geval doet jouw man het niet. Het frustreert je. Ziet hij die troep dan écht niet? In plaats van uiteindeljk te ontploffen: “IK MOET HIER OOK ALLES ALLEEN DOEN!” kun je ook zeggen:

 1. Ik ben al de hele tijd bezig met opruimen.
 2. Dat geeft mij het gevoel dat ik alles alleen moet doen (en dat maakt me verdrietig). Is dat wat je wilt?
 3. Ik heb liever dat je meehelpt. Dan blijft er meer tijd over voor leuke dingen. Begrijp je dat?

Herkenbaar?

Je hebt zelf ook vast wel eens zo’n situatie meegemaakt waarin je je gevoelens er in één keer uitgooide, of ze juist hebt ingehouden.

Hoe reageerde je? En hoe zou je kunnen reageren volgens de sandwich-methode?