Gewoontes hebben we allemaal. Je poetst je tanden voor het slapen gaan en draait de deur op slot als je van huis gaat. Daar denk je niet eens bij na. Lastiger wordt het als zo’n gewoonte je gezondheid ondermijnt, je energie opslurpt of relaties in de weg staat.

‘Zo ben ik nou eenmaal’

Vaak ben je niet eens bewust van je gewoontes.

Je neemt standaard uit je werk een wijntje ‘om je te ontspannen’. Een koekje bij de koffie want ‘dat is gezellig’ en een sigaretje voor het slapen gaan, ‘om even rustig de dag door te nemen’.

Iemand vraagt jouw hulp en je zegt ‘JA’, want ‘zo hoort het gewoon’. Of je bent gewend alles altijd alleen op te knappen, want ‘hulp vragen, dat doe je gewoon niet’.

Gewoontes komen vaak in mijn sessies naar voren. ‘Zo ben ik nou eenmaal’, is de overtuiging. Hoezo? Alsof je jezelf niet kunt veranderen!

Gewoonte, patroon of wijze les?

Sommige mensen raken in paniek als dingen anders lopen dan ze ‘gewoon’ zijn. Anderen lopen jarenlang tegen dezelfde problemen aan, en komen geen steek vooruit. Zelfs de manier waarop zij op een ander reageren, gebeurt vanuit gewoonte. Een gewoonte is een patroon geworden, waar je niet makkelijk uit komt. Ontzettend frustrerend!

Er zijn mensen die beweren dat in zo’n patroon een les besloten ligt. En dat de les net zo lang wordt herhaald, tot je hem hebt geleerd. Wie weet is dat zo.

Hoe dan ook, ontdekken waaróm je iets doet zoals je het het doet, geeft al opluchting. Het leven ‘overkomt’ je niet meer. Je groeit als mens, omdat je in staat bent bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel daarin.

Leer anders naar jezelf kijken

Hoe maak je van een gewoonte een keuze?

Door anders naar je gewoonten te kijken. Meer van een afstand, zodat je ziet wat er gebeurt.

Stel jezelf de vraag:

  • Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe?

Welke overtuiging, emotie of behoefte zit er achter? Ben ik bang om in de steek te worden gelaten? Om de controle te verliezen? Verveel ik me? Probeer ik een leegte te vullen? Mezelf te verdoven? Heb ik behoefte aan erkenning, waardering of goedkeuring? En zo ja, van wie? En waarom?

Wees een beetje lief voor jezelf! Geef jezelf de tijd. Dit proces gaat niet vanzelf, het heeft oefening nodig. Als het niet lukt, kan een coach je hierbij helpen.

Van gewoonte naar keuze: een autobiografie

Dichteres Portia Nelson beschrijft het proces ‘van gewoonte naar keuze’ in haar gedicht Autobiography in Five Short Chapters.

Chapter 1: 

I walk down the street. 

There is a deep hole in the sidewalk.

I fall in. 

I am lost … I am helpless. 

It isn’t my fault. 

It takes me forever to find a way out.

Chapter 2: 

I walk down the same street. 

There is a deep hole in the sidewalk. 

I pretend I don’t see it. I fall in again.

I can’t believe I am in the same place. 

But it isn’t my fault. 

It still takes a long time to get out.

Chapter 3: 

I walk down the same street. 

There is a deep hole in the sidewalk. 

I see it is there. I still fall in … it’s a habit.

My eyes are open. I know where I am. 

It is my fault. 

I get out immediately.

Chapter 4: 

I walk down the same street. 

There is a deep hole in the sidewalk. 

I walk around it.

Chapter 5: 

I walk down another street.

Bewust besluit

gewoonteWanneer je bovenstaande woorden goed leest, is de conclusie eigenlijk heel simpel.

Als je weet waarom je iets doet zoals je het doet, is een gewoonte geen gewoonte meer, maar een keuze. Vanaf dan kun je bewust besluiten het anders te doen.

Of niet natuurlijk, maar dat is ook prima, omdat je daar dan ook bewust voor kiest!

Inzicht

Een gewoonte die ik zelf heb veranderd, is mensen ongevraagd advies geven. Ik was me er niet bewust van dat ik dit deed. Ik wilde alleen maar betrokken zijn, en de ander helpen. Dat heb ik altijd al gedaan, zo ben ik opgevoed en bovendien wil ik graag dat anderen mij aardig vinden.

Maar ongevraagd advies geven kan omslaan in ‘bemoeien’ en dat wil ik niet. Daarom wacht ik tegenwoordig tot mijn mening of advies wordt gevraagd.

Soms moet ik echt op mijn tong bijten om niets te zeggen, of schiet ik weer even in mijn oude patroon. Ook prima! Zo lang ik het maar weet.

Welke gewoonte zou jij willen veranderen? Misschien is het wel makkelijker dan je denkt!