Mariëlle heeft in haar jeugd een heftige ervaring meegemaakt. Ze was in gevaar en haar moeder kon haar niet beschermen. Dit had – en heeft – een enorme impact op de relatie tussen Mariëlle en haar moeder. Voor elk bezoekje voelt Mariëlle zó veel spanning, dat ze er bijna ziek van wordt. Achteraf merkt ze dat al haar energie is weggelekt. Daar wil ze van af.

Mijn moeder was altijd met zichzelf bezig

Was het maar anders gegaan…

Vreemd eigenlijk. Blijven hopen dat het verleden anders was geweest. Het kan natuurlijk helemaal niet, en toch doen we het.

Je kunt een ander confronteren met de problemen uit je verleden. Je kunt iemand verwijten maken of  – vaak tegen beter weten in – proberen te veranderen om je beter te voelen.

Maar het kan ook anders.

Vandaag vindt Mariëlle uit wat als kind haar diepste verlangen was (en eigenlijk nog steeds is). Wat verwachtte ze van haar moeder? Als ze deze verwachtingen los laat, is ze in staat de verantwoordelijkheid over haar leven terug te nemen. Dat is dan ook precies wat ze vandaag gaat doen.

Pijnpunten en verlangens

We beginnen de sessie met het opsommen van alles dat Mariëlle pijnlijk vindt, in de relatie met haar moeder. Omdat ze hier nu al zo lang last van heeft, kan ze het feitelijk vertellen. Het is een hele waslijst.

Op dit moment zit Mariëlle nog niet in haar gevoel. Ze vindt het fijn om alles dat ze haar moeder kwalijk neemt, gewoon eens een keertje hardop uit te spreken. Vanuit haar hoofd, bij mij op papier.

Ik vraag haar meteen hoe ze het in het verleden liever had gehad. Wat had haar moeder in haar ogen anders kunnen doen? Wat was haar diepste wens?

Als ze niets meer kan bedenken, vraag ik Mariëlle haar ogen te sluiten en een denkbeeldige cirkel om zich heen te trekken. Vervolgens vraag ik haar om haar moeder voor zich te zien. Waar staat ze? Dichtbij? Ver weg? Mariëlle mag haar moeder ‘neerzetten’ waar ze wil, zo lang het maar niet bij haar in de cirkel is.

Waarom kon je me nou niet beschermen?

Nu komt het belangrijke deel van de sessie: het loslaten van Mariëlle’s verwachtingen. Ik geef alle pijnpunten aan. Mariëlle zit met gesloten ogen en zegt ze hardop tegen haar moeder.

Dat gaat ongeveer zo:

Mam…

Je bent altijd met jezelf bezig.
Ik wil zo graag dat je mij eens werkelijk ZIET.
Maar dat doe je niet. Dus ik laat NU die verwachting los.

Mam…

Je hebt niet gezien hoe onveilig ik me voelde.
Ik had liever gehad dat je me kon beschermen. Je had me verdomme MOETEN beschermen!
Maar dat deed je niet. Dus ik laat NU die verwachting los.

Mam…

Je wijst altijd naar een ander en nooit naar jezelf. Je geeft anderen kritiek en kan er zelf niet mee omgaan. Ik had liever gehad dat je in je leven aan jezelf had gewerkt. Dan was je een veel leukere moeder voor me geweest. Maar dat deed je niet. Dus ik laat NU die verwachting los.

Mam…

Ik geef jou de verantwoordelijkheid terug in deze situaties. Deze is niet van mij. Ik neem zelf de verantwoordelijkheid voor mijn leven, en voor mijn kracht. Ik accepteer jou zoals je was, en hoe je nu bent. Wat ik je wens is meer zelf-inzicht in je verdere leven.

Loslaten

In sessies zoals deze, waarbij iemand een ‘dader’ in gedachten voor zich haalt, komt het vaak voor dat de ander middenin de denkbeeldige cirkel van het slachtoffer staat. Of bovenop, of zelfs helemaal IN het slachtoffer. Ogenschijnlijk onlosmakelijk verbonden. Dat is nu juist wat je niet wilt! Geen wonder dat je energie weglekt…

Na de sessie staat de ‘boosdoener’ vaak heel ver weg of is helemaal niet meer in zicht. Wonderlijk, hoe snel dat gaat. De sessie heeft Mariëlle dan ook goed gedaan. Alsof de lijntjes zijn ontrafeld.

Ze wéét – en voelt nu ook – dat het geen onwil was. Haar moeder probeerde haar wel te beschermen, maar heeft de situatie niet goed ingeschat. Voortaan kan ze haar moeder meer van een afstand bekijken. En houdt ze haar kostbare energie bij zichzelf.