Meike zegt: “ik voel me zo zenuwachtig. Dat kan toch niet gezond zijn? Alsof ik een hamster in me heb, die maar in z’n rad blijft rondrennen. Het houdt nooit op. Ik wil weten waarom ik me zo voel én ik wil er van af!”

De rondrennende hamster

Naast onrust, heeft Meike ook last van fysieke klachten. Haar nek is stijf en haar schouders doen pijn. Alsof ze het leed van de wereld op haar schouders draagt. Wat ze in feite ook doet, blijkt al snel. In elk geval draagt ze méér dan alleen haar eigen leed.

Ik moet altijd alles alleen doen

In de sessies komt al snel aan het licht dat er onder Meike’s onrust een enorme onzekerheid schuilt. Niet alleen heeft ze geen vertrouwen in zichzelf, ook heeft ze geen vertrouwen in in het leven. Ze is overbezorgd. “Het ongeluk kan tenslotte op elk moment toeslaan.” Dus zet ze zich alvast maar schrap voor wat er komen gaat.

Meike voelt zich enorm verantwoordelijk voor haar man – waar het helemaal niet lekker mee gaat – en haar kinderen. “Ik ben degene die alles bij elkaar moet houden”, zegt ze. “Van wie moet dat?” vraag ik. Dat weet ze eigenlijk niet. “Van mezelf, denk ik”.

Doe maar normaal

Meike is van nature uitbundig en spontaan. Echt zo’n vrouw die heerlijk hard kan lachen. Maar die spontane vrouw is verdwenen. Want Meike moet ‘normaal’ doen, van zichzelf. En daar hoort hard praten en gieren van de lach niet bij. “Als ik mezelf ben, ben ik bang dat ze me afwijzen”. Dit heeft een directe link met haar jeugd.

Meike is constant op zoek naar liefde, erkenning en bevestiging dat ze het goed doet, zowel in haar relatie als op haar werk. Maar áls ze dan liefde, erkenning en bevestiging krijgt, laat ze het niet binnenkomen. Ze staat het zichzelf gewoonweg niet toe om liefde en erkenning te ontvangen.

Overleven

Stel je voor hoe het voelt als je leeft zonder in jezelf – en in de loop van het leven – te vertrouwen. Dat is niet leven, maar overleven. Geen wonder dat je je dan nerveus voelt!

Meike houdt zichzelf tegen. Tel daar de uitbundige energie (die ze zo zorgvuldig binnenhoudt) bij op en je voelt hem al aankomen: ze creëerde zelf het rad, waarin ze zo zenuwachtig aan het rondrennen is.

Ik ben oké, ook als ik zenuwachtig ben

Ik leer Meike EFT, een praktische techniek waarmee ze zich in de toekomst ook zelf kan helpen.

We beginnen met de onrust. Meike zegt de EFT-beginzin hardop: “Ook al voel ik die onrust in mijn borst, ik accepteer mezelf onvoorwaardelijk”. Ze schiet meteen vol. “Ik accepteer mezelf helemaal niet. Ik kan het niet eens zeggen.”

Hier gaan we de de komende tijd mee verder. Samen onderzoeken we alle negatieve overtuigingen, gevoelens en blokkades die Meike weerhouden om helemaal zichzelf te zijn.

In De Grote Schoonmaak ruimt ze de ballast uit haar verleden op en in De Reis naar Binnen herstelt ze het contact met haar uitbundige zelf.

Zo ontmantelt ze in een paar sessies vakkundig haar zelfgemaakte hamster-rad. Tot ze zich weer onbezorgd en vrij voelt, net als vroeger. De hamster is dan ook nooit meer terug geweest…